Na li軼iu le篡 kwiat drzemi帷y,鄴速awobia造 jak s這niowa ko嗆. S這dki,瞠 a nudzi. Przedmiot pachn帷y - z這郵iwie tajemniczy 鈍iat - dziwny go嗆 w鈔鏚 nas,ludzi. Maria Pawlikowska-Jasnorzewska
Blog > Komentarze do wpisu

"Takiej kawy jak w Polszcze nie ma w 瘸dnym kraju;
W Polszcze, w domu porz康nym, z dawnego zwyczaju,
Jest do robienia kawy osobna niewiasta,
Nazywa si kawiarka; ta sprowadza z miasta
Lub z wicin bierze ziarna w najlepszym gatunku
I zna tajne sposoby gotowania trunku,
Który ma czarno嗆 w璕la, przejrzysto嗆 bursztynu,
Zapach mokki i g瘰to嗆 miodowego p造nu."

Pan Tadeusz - Adam Mickiewicz

a mo瞠 dzi tak o kawie, kawusi... Jak d逝g i kr皻 drog przeby這 ziarno kawowe zanim dotar這 na europejskie sto造, to nie wiadomo kto raczy wiedzie.... co nieco, na temat kawy niejedno si ju rzek這 i pisa這. Ale i ja mam histori ciekaw...serdecznie zapraszam...

Wyobra sobie, 瞠 towarzyszysz Janowi III Sobieskiemu nie gdzie indziej jak tylko pod Wiedniem ...w napi璚iu oczekujecie na ruch ze strony przeciwnika ...Nie幢e si zaczyna, ale co to ma wspólnego z kaw - móg豚y kto zapyta...

A okazuje si, 瞠 ma....W oddzia豉ch Jana III Sobieskiego znajdowa si cukiernik Jerzy Franciszek Kulczycki. Niby cukiernik, a jak瞠 istotn pe軟i rol. Biegle znaj帷 j瞛yk turecki niejednokrotnie przedziera si przez wrogi obóz z wa積ymi listami od króla polskiego do dowództwa austriackiego. Wspomnie nale篡, 瞠 nasz bohater, zanim zosta nadwornym cukiernikiem przez 10 lat by je鎍em u turków. By mo瞠 w豉郾ie wtedy - w tureckiej niewoli, cukiernik doskonale pozna tajemnic sporz康zania magicznego czarnego p造nu - kawy. A okaza豉 si to umiej皻no嗆 niezwykle przydatna....

Kiedy ju bitwa zosta豉 rozstrzygni皻a, a 逝py zdobyte, Jan II Sobieski w dowód uznania dla swojego cukiernika pozwoli mu wzi望 dowoln rzecz spo鈔ód zdobyczy. Jerzy Kulczycki ku zdumieniu wszystkich wybra 300 worków wype軟ionych jakim ziarnem. Worki i tak mia造 zosta wyrzucone, bo ich zawarto嗆 wydawa豉 si bezu篡teczna. Tymczasem nasz bohater wiedzia, 瞠 ziarna, to jeszcze niepalone ziarna kawy...

Podobno zreszt wówczas turcy tu przed parzeniem kawy palili ziarna a potem mielili. Tak, 瞠 ziarno by這 鈍ie穎 palone i 鈍ie穎 mielone...Ciekawy musi to by smak.

Ale wracajmy do pana Kulczyckiego. Otworzy on jedn z pierwszych na kontynencie europejskim (pomijam Wielk Brytani, bo tam kawiarni by這 w owym czasie mnóstwo) kawiarni, czy raczej dom kawowy o nazwie "Pod niebiesk flaszk" i rozpropagowa picie kawy. Sta si niemal瞠 bohaterem narodowym wszystkich cukierników wiede雟kich, i do dzi dnia na pami徠k odsieczy wystawiaj oni podobno w witrynach kawiarni portrety odwa積ego cukiernika.

Pomnik Kulczyckiego

 

 

 

 

 

 





O tym, 瞠 to osobisto嗆 powa瘸na niech 鈍iadczy rze嬌a przedstawiaj帷e Kulczyckiego znajduj帷y si na ulicy jego imienia. Pomnik d逝ta E.Pendla.


Tego wszystkiego dowiedzia豉m si z: "W dawnych cukierniach i kawiarniach warszawskich", Wojciecha Herbaczy雟kiego.

ZAPRASZAM NA KAW!!!!
Americano
Kawa z ekspresu ci郾ieniowego przypominaj帷a smakiem kaw filtrowan, do której dolewa si gor帷ej wody, aby rozcie鎍zy porcj, ale zachowa smak kawy z ekspresu. Antigua - nazwa jednej z najlepszych kaw z gatunku Arabica pochodz帷ych z Gwatemali
Au lait, Café au lait
Kawa o normalnej mocy (1/2) z ciep造m mlekiem (1/2).
Cappuccino
Espresso (1/3) z mlekiem gor帷ym (1/3) i z mlekiem spienionym (1/3).
Cappuccino Freddo
Zmro穎ne, s這dzone cappuccino.
Con Panna
Porcja espresso z bitej 鄉ietany.
Corretto
Espresso z dodatkiem grappy, brandy lub likieru.
Creme, Café Creme
Kawa normalnej mocy z warstewk pianki (crema) jak w espresso.
Doppio, Espresso Doppio
Podwójna porcja kawy espresso.
Espresso
Kawa parzona metod 'espresso' - porcja 40 - 50 ml, tak瞠 styl palenia - a do wyst徙ienia olejku kawowego na powierzchni ziarna.
Frappé, Café Frappé
Mocna kawa (1/2) zmiksowana z kostami lodu (1/2).
Latte, Cafe Latte - delikatna kawa z gor帷ym i spienionym mlekiem
Latte macchiatto
Porcja kawy espresso wlana do spienionego mleka.
Latteccino
Co po鈔edniego mi璠zy latte i cappuccino.
Lungo, Café Lungo
"Przed逝穎ne espresso": przez zmielon kaw przep造wa wi璚ej wody, ale napar nie mo瞠 by za bardzo rozcie鎍zony (porcja 100 ml - 120 ml).
Macchiato
Pojedyncza porcja kawy espresso z plamkami jednej lub dwóch 造瞠k spienionego mleka.
Mocha
Kawa espresso z mlekiem o smaku czekoladowym: kawa (1/3) parzona bezpo鈔ednio do spienionego mleka (1/3), w którym rozpuszczono kakao (1/3). Tak瞠 odmiana kawy Arabica pochodz帷a z po逝dniowo-zachodniego cypla Pó逕yspu Arabskiego
Ristretto, Café Ristretto
"Krótkie espresso" - espresso zaparzane mniejsz ilo軼i wody: przep造w wody przez g這wic zaparzaj帷 jest przerywany po przepuszczeniu oko這 25 ml.
Doppio Ristretto
Podwójne ristretto, bardzo mocno parzona kawa, pita z ma造ch fili瘸nek.
Romano
Pojedyncza porcja kawy espresso podana z cytryn.

wtorek, 31 pa寮ziernika 2006, mpraczyk

Polecane wpisy

  • Sikora "kr鏊em sprintu"!

    Tak jest Tomek jest kr鏊em sprintu! W klasyfikacji generalne j Pucharu 安iata awansowa na 5 miejsce. Natomiast w klasyfikacji sprintu w sezonie 2005/06 po

  • ...400 metr闚 pod wod...

    S逝chaj帷 dzisiejszych (22.03.06) wiadomo軼i us造sza豉m, 瞠 wczesnym rankiem o godzinie 1:30 zaton掖 prom na wodach Oceanu Sopokojnego w Brytyjskiej Kolumbi, K

  • B璠 mog豉 uzupe軟i swoj bibliotek

    -ARKADY FIEDLER (PAP)- Wielka rado嗆 w domu! Nare軼ie uka膨 si wszystkie powie軼i Arkadego Fiedlera. Rodzina pisarza podpisa豉 umow z wydawnictwem Bernardin

Komentarze
Go嗆: J., *.dsl.bell.ca
2006/10/31 16:45:42
Dziekujemy za zaproszenie na kawe! To kiedy mozemy wpasc? ;)
J.
-
Go嗆: J., *.dsl.bell.ca
2006/10/31 16:48:53
... najlepsza kawa jaka ja w swoim zyciu pilam byla.. w Etiopii (parzona tradycjonalnie, bez dodatkow, specjalnych proporcji i zaparzaczy i innej kawowej technologii).
:)
J.
-
mpraczyk
2006/10/31 17:35:15
...jeszcze pytasz J.:)kubek z kawusia juz czeka:)
....najpopularniejszy i najlepszy gatunek kawy Arabica wlasnie pochodzi z wy篡n Etiopi...i taka pilismy wszyscy razem bedac w Etiopi:)...dla mnie osobiscie ta kawa byla jedna z najlepszych kaw ktora do tej pory pilam...a parzenie kawy ktore przybiera form ceremonii-to juz zupelnie inna historia moze zostawie to na pozniej:)

(...) W MOIM MAGICZNYM DOMU ciep這 jest i bezpiecznie. Go軼iu znu穎ny, go軼iu znudzony, je郵i zab陰dzisz kiedy w te strony, zajrzyj tu do nas koniecznie. Tutaj nikt z nikim si nie liczy, gazet nie czyta, plotek nie s逝cha. Tutaj jest mi這 i przytulnie, chocia na 鈍iecie zawierucha. Chocia w powietrzu wci捫 co fruwa, g逝pieje z wiekiem stara Ziemia, lecz w moim domu, chwa豉 Bogu, nic mimo zmian tych si nie zmienia(...) (fragm. autor: Magda Czapi雟ka) * Life is not about counting the breaths you take. It's about counting the moments that take your breath away. **Dok康kolwiek zmierzasz - r鏏 to ca造m sercem - Konfucjusz ***Nie marnujcie czasu - Krzysztof Kolbergerg ****Dobro widzi si sercem. *****砰j tak jakby mia umrze jutro, a marzenia miej takie jakby 篡 wiecznie - James Dean ******P鏦i jeste鄉y m這dzi, wszystko jest przed nami - Juliusz S這wacki *******Nie id za mn, bo nie umiem prowadzi. Nie id przede mn, bo mog za Tob nie nad捫y. Id po prostu obok mnie i b康 moim przyjacielem. ********Post瘼uj zawsze w豉軼iwie. Da to satysfakcj kilku ludziom, a reszt zadziwisz. Mark Twain Gdy maluj - szemrze ocean. Inni malarze pluskaj si w wodzie fryzjerskiej - Salvador Dali